Hits: 700

Hallituksen koronarajoitukset ajavat yrittäjiä harmaalle alueelle

Hallitus on koronarajoituksillaan ajanut monia yrittäjiä konkurssiin tai aivan konkurssin partaalle. Tilanne on osunut pahasti ravintola- ja kulttuurialaan, joiden on jo vuoden ollut erittäin vaikea harjoittaa ammattiaan.

Epätoivoisessa tilanteessa on syntynyt myös julkisuudelta piilossa pysyvää yrittäjyyttä, johon Reformi-studio kävi tutustumassa. Bändit ja ravintoloitsijoiden tarjoamat keikkapaikat järjestävät yhteisiä tilaisuuksia, joista ihmiset saavat tiedon mm. bändien faniverkostojen kautta. Myös ravintoloitsijoiden kanta-asiakkaat saavat tapahtumista tiedon toisiltaan ja ravintoloitsijaltakin. Verkostoitumisen kautta saadaan luotua tilanne, josta sekä ravintoloitsija, bändit että musiikkiharrastajat hyötyvät.

Yksityistilaisuuksia

Tilaisuudet toimivat yksityistilaisuuksina, mutta hallituksen tiukkoja kokoontumisrajoituksia niissä joudutaan rikkomaan. Tämän riskin ravintoloitsijat ja bändit ovat valmiit ottamaan, että voisivat edes jotenkin harjoittaa ammattiaan. Suomessa tautitilanne on ollut koko ajan hyvin kontrollissa ja varsinkin nyt kevättä kohden tilanne on nopeasti rauhoittumassa. Olisikin aiheellista mahdollisimman pian purkaa kokoontumisen ja liiketoiminnan rajoituksia näiltä aloilta, joihin rajoitukset ovat pahiten iskeneet. On kohtuutonta, että alan hätä on niin suuri, että joutuu näin riskialttiilla tavalla koittaa selvitä eteenpäin.

Tätä juttua tehdessä Reformi-studiolle tuli tietoa, että pienet kivijalkamyymälät ja erikoisliikkeetkin ovat alkaneet käyttää tilojaan vastaavalla tavalla erilaisiin kokoontumisiin yksityistilaisuuksina kompensoidakseen koronarajoituksien pienentämää tulovirtaa. Hallitus onkin edelleen suunnittelemassa liiketoiminnan kieltoja pienille erikoisliikkeille. On oletettavaa, että nämäkin liikkeet pyrkisivät kieltojen voimaantultua hyödyntämään tilojaan suljettujen ovien yksityistilaisuuksien pitopaikkoina lisääntyvissä määrin.

Ihmisten tarvetta kohtaamisiin ei voi estää

Ihmisillä on suuri tarve tavata toisiaan. Nyt ovat jo vuoden jatkuneet koronarajoitteet, joilla nimenomaan pyritään estämään ihmisten välisiä kontakteja. Tämä purkautuu viranomaisten määräysten kiertämisenä ja tapaamisten siirtymisenä ‘maan alle’ pois viranomaisten valvovan silmän alta. Tämä ei ole edes tautitilanteen hallinnan kannalta hyvä ratkaisu. 

Auki ollessaan ravintolat voisivat huolehtia ihmisten terveydestä paremmin, kun toiminta tapahtuu julkisesti ja on sikäli motiivi toimia tartuntoja ehkäisevästi, kun toiminta on kaikkien arvioitavissa ja näkyvissä. Kun kokoontumiset siirtyvät suljettujen ovien taakse niiden kesken, jotka eivät lähtökohtaisestikaan usko rajoitusten tarpeellisuuteen, ei motivaatiota turvaväleihin ym. tartuntoja ehkäisevään toimintaan ole.

Kohti normaalia

Toivottavasti tänä keväänä järki voittaa yhteiskunnassamme ja palaamme normaaliin elämään, eikä syksyn flunssakauden aikaan tällaiseen kieltolakiyhteiskuntaan enää palata!

Artikkelin kuvat kuvituskuvia, eivät liity aiheeseen.