Hits: 1442

Oikeana kuntavaalipäivänä su 18.4.2021 vilkasta kansalaisaktivismia

Suomessa piti järjestää kuntavaali su 18.4.2021. Hallitus teki päätöksen viime hetkillä siirtää vaalia kahdella kuukaudella. Samalla Suomen katsottiin olevan poikkeusoloissa ja käyttöön otettiin valmiuslaki. Nyt oikean kuntavaalipäivän lähestyessä on käynyt ilmeiseksi, että näin voimakkaasti kansalaisten perustuslaillisiin oikeuksiin puuttuvat toimet toteutettiin täysin virheellisen korona -tautitilannearvion perusteella. Kansalaiset kokevat aiheellista tyytymättömyyttä hallituksen toimiin ja se tulee näkymään katukuvassakin 18.4. 

Koko talven 2020-2021 yhä suurempi määrä kansalaisia on alkanut huomata, että Suomessa koronarajoitukset ovat olleet suhteettoman tiukkoja ottaen huomioon vähäisen koronaan sairastuneiden määrän. Kansalaisten tyytymättömyys perusoikeuksiensa rajoittamiseen on näkynyt nettiaktiivisuutena oikean koronaan liittyvän tiedon levittämisessä ja myös mielenosoituksina kadulla vapauden puolesta. 20.3.2021 jo varsin suuri joukko kansalaisia kerääntyi Helsingin Kansalaistorille osoittaakseen, että turhat lockdownit Suomessa tulee purkaa (video alla): 

Helsingin poliisi ei suhtautunut tilanteeseen hyvin. Tämän 20.3.2021 mielenosoituksen järjestäneitä 46 ihmistä vastaan aloitettiin rikostutkinta kokoontumisrikkomuksena, koska mielenosoitusten koko oli rajattu koronan vuoksi kuuteen henkilöön.

Poliisin ratkaisu oli tietenkin perustuslaillisen mielenosoitusoikeuden loppu Helsingissä. Kukaan ei voinut enää ilmoittaa mielenosoitusta, koska poliisin ohjeen mukaan ilmoittamalla joutui heti rikostutkintaan. Tämä tilanne johti siihen, että Suurkulkue 2 -ulkoilua ei enää ilmoitettu mielenosoituksena vaan yksittäisten kansalaisten kävelynä. Alla video, jossa Suurkulkue 2:sta kerrottiin:

Helsingin poliisi suunnitteli ja toteutti suuren poliisioperaation Suurkulkue 2:a vastaan 10.4.2021. Video poliisin suorittamista kansalaisten mielivaltaisista kiinniotoista Helsingissä 10.4. (videoon lipsahtanut väärä päivämäärä 11.4.) alla:

Poliisin toiminta kansalaisia kohtaan koettiin laajasti vääräksi. Moni kiinniotetuiksi ja sakotetuiksi joutuneista teki rikosilmoituksen kohtelustaan. 

Reformi-studio teki puhelinhaastattelun Suurkulkueen johto 1 ylikomisario Seppo Kujalasta kysyäkseen syitä poliisin ylireagointina koettuun menettelyyn Suurkulkue 2:a kohtaan. Audio puhelinhaastattelusta kuultavissa alla (päivitä sivu, jos soitin ei näy):

Ylikomisario Kujalan näkemykset ovat huolestuttavia ajatellen Suomen kansalaisten perustuslaillista mielenosoitusoikeutta. Paikalla olleen Tuomas Malisen ansiokas kirjoitus tilanteesta sensuroitiin Uudessa Suomessa viidessä minuutissa (juttu luettavissa klikkaamalla linkkiä alla):

Suomi on selkeästi siirtynyt jonkinlaiseen hallituksen johtamaan poliisivaltioon valmiuslain suomin valtuuksin. Su 18.4. pääministeri Sanna Marin ja sisäministeri Maria Ohisalo eivät voi enää antaa Helsingin poliisille samanlaisia poikkeustila-valtuuksia kiinniottaa ja sakottaa kansalaisia täysin mielivaltaisesti vain Helsingin kaduilla kävelemisestä. Koronan tautitilanne ei tällä hetkellä enää anna hallitukselle oikeutta käyttää sotatilaan alunperin suunniteltua valmiuslakia kansalaisten perustuslaillisten oikeuksien polkemiseen 10.4. nähdyllä tavalla!

#OikeaVaalipäivä ja #KADULLE -ulkoilut Helsingissä 18.4.2021

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt tietoa ainakin kahdesta erillisestä protestista su 18.4.2021 Helsingissä. Tapahtumilla on ilmeisesti eri järjestäjät:

On varsin todennäköistä, että kumpaakaan tapahtumaa ei tulla ilmoittamaan Helsingin poliisille. Tämän poliisi on itse aiheuttanut toiminnallaan: Ilmoittajien sakottaminen 20.3. mielenosoituksessa ja 10.4. Suurkulkueen osallistujien mielivaltaiset kiinniotot ja sakottaminen ovat saaneet kansalaiset menettämään luottamuksensa Helsingin poliisiin.

Tapahtumiin 18.4. osallistuvien kansalaisten toive tietenkin on, että Suomen hallitus ei lähtisi enää oikeuttamaan poliisin aggressiota tavallisia Helsingin kaduilla kulkevia kansalaisia kohtaan. Suurempia mielenilmauksia on jo ilmoitettu vapuksi Helsinkiin, joihin on tulossa paljon väkeä maakunnistakin. Su 18.4. hallituksella on mahdollisuus osoittaa, että kansalaisten oikeutetuille vaatimuksille koronarajoitusten nopealle purkamiselle annetaan Suomessa oikeusvaltioon kuuluva oikeus tulla kuulluksi.

Vappuna Helsinkiin tulevat mm. hallituksen energiapolitiikalla yritystoimintansa menettäneet turveyrittäjät:

18.4.2021 klo 14 tapahtumien kulusta

Klo 14 Senaatintorilta lähtevän #KADULLE-kulkueen osalta osallistujat toivovat Helsingin poliisilta toisenlaista toimintaa kuin 10.4. Suurkulkueessa nähtiin. Toisaalta ellei hallitus yhtään muuta linjaansa perustuslaillisen mielenosoitusoikeuden estämiseen, niin muutama kansalaisen somessa jakama ohje on varmaankin paikallaan:

Ajattelin tulevana sunnuntaina mennä yksityishenkilönä, yksinään, kävelylle Helsingin keskustaan noin klo 14.00 ja ajattelin:

  1. jättää kävelyni etukäteen ilmoittamatta poliisille, koska saan todennäköisesti automaattisesti syytteen kokoontumislain rikkomisesta, kuulustelukutsun ja sakon (+ mahdollisesti putkareissun)
  2. välttää poliisin kanssa keskustelua, koska keskustelusta saan todennäköisesti syytteen poliisia vastaan niskoittelusta, minut otetaan kiinni, viedään putkaan ja lisäksi annetaan sakko (10 päiväsakkoa + 40 € rikosuhrimaksu)
  3. välttää poliisin lähellä kävelemistä ja pitää noin kymmenen metrin turvavälin lähimpään poliisiin, koska jos poliisi saa otettua minusta fyysisesti kiinni, niin minulle annetaan syyte poliisia vastaan niskoittelusta, minut otetaan kiinni, viedään putkaan ja lisäksi annetaan sakko (10 päiväsakkoa + 40 € rikosuhrimaksu)

Toivottavasti sunnuntaina on hyvä sää! Kävely ja raitis ilma tekevät hyvää! Suosittelen ulkoilua ja kävelyä kaikille muillekin!

Ohjeet kansanäänestykseen (kaksi tapaa)

#OikeaVaalipäivä 18.4.2021 KANSANÄÄNESTYKSEN toteutustapa 1:

Kansalaiset #ulkoilevat kotikuntansa kunnan- tai kaupungintalolla #korona -rajoitusten mukaisissa ryhmissä klo 14.

Valokuva tai video väkimäärästä lähetetään nettisivulle julkaistavaksi.

Materiaalin ennakkotiedoista ja 18.4. tapahtumasta voi lähettää reformistudio(at)gmail.com

Helsingissä kansanäänestys (eli valokuva / video väkimäärästä) otetaan Eduskuntatalolla, kun #kadulle -marssi ehtii paikalle.

 

TOTEUTUSTAPA 2:

1. Lataa Vaalilipun PDF-tiedosto ohjeen alla olevasta sinisestä painikkeesta.

2. Tulosta (tai käske kaverin printata sulle) vaalilippuja niim’maan hemmetisti, leikkaa paperit keskeltä kahtia.

3. Lähde vaalilippujen kanssa sinne missä on ihmisiä. Ota mukaan myös kyniä, joku kirjoitusalusta (kansio, pahvi tmv) ja ne vaaliliput. Vapaan sanan kohdalle suosittelen piirrättämään esim. poliitikkojen kuvia tai omia tuntoja, kirjoittaman omia ehdotuksia, terveisiä, mitä vaan! Piirrustus tai teksti on hyvä keino “yksilöidä” ääniä.

4. Valmiit äänet voi lähettää minulle suoraan tai kerätä saman kaupungin sisällä yhteen ja sitten lähettää. Keinot keksitään sitten tapauskohtaisesti.

“Vaalitoimitsijat” voivat ilmoittautua minulle telegramissa tai sähköpostilla metjalo(at)protonmail.com, ennen tai jälkeen keräyksen, aivan sama.