Hits: 1812

Reformi-studion erikoishaastattelu: Veijo Baltzarin asianajaja Jussi Sarvikivi

Reformi-studio kiinnostui joulukuussa alkaneesta Veijo Baltzaria koskevasta laajasta oikeuskäsittelystä. Mediassa ei ole ollut mitään tietoa joulukuun jälkeen kokonaan salaiseksi määrätyn prosessin kulusta. Soitimme Baltzarin asianajajalle Jussi Sarvikivelle kysyäksemme, missä mennään?

Kuva: Mikael Ahlfors
Koko haastattelu on kuunneltavissa äänitteenä. Toiston pitäisi alkaa automaattisesti.

Haastattelussa ilmenee monia mielenkiintoisia asioita. Istuntopäiviä on peräti 60! Oikeudenkäynti kestää joulukuusta 2020 aina 21.6.2021 saakka, yli puoli vuotta. Syyttäjiä jutussa on peräti neljä. 

Reformi-studion kysyi, tuleeko oikeudenkäynnissä esiin Veijo Baltzarin tiiviit yhteydet SDP:n puoluejohtoon aina 1990-luvulta lähtien. Mm. ex-presidentti Tarja Halonen, ex-pääministerit Paavo Lipponen ja Antti Rinne ovat vuosien saatossa esiintyneet julkisuudessa Baltzarin vahvoina tukijoina niin kulttuurityössä kuin Baltzarin ehdokkuuden tukijana politiikkaan pääsemiseksi.

Baltzarin asianajaja Jussi Sarvikivi kuvailee haastattelussa tätä poliitikkoihin liittyvää osuutta käräjäoikeuskäsittelyssä hyvin pieneksi. Asia ei ole jutun keskiössä, mutta sitä kyllä sivutaan. Prosessin kulujen Saarikivi myöntää paisuvan jutun laajuudenkin vuoksi melkoiseksi. Jollei Baltzarilla ole varoja kattaa käsittelyn kustannuksia, niin kulut jäävät valtion eli veronmaksajien korvattaviksi. Baltzarin tiedetään saaneen kulttuuritoimintaansa myös satoja tuhansia euroja valtionapuja vuosien saatossa.

Tuomio jutussa annetaan vasta kesällä 2021. Tuomion julkisuusastetta Sarvikivi ei lähde arvailemaan. Se on varmaa, että Baltsarin alaikäisten uhrien nimet ihmiskaupassa ja seksuaalirikoksissa tulevat pysymään salaisina tuomiossakin. Julkinen seloste tuomiosta joka tapauksessa annettanee sen yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi, jos tuomiokin julistetaan salaiseksi.